JESTEM ZE STRZYŻY.

JESTEM ZE STRZYŻY.

Autorska prezentacja multimedialna Marcina Stanisława Wilgi.

Marcin Stanisław Wilga – „Borsuk” jest autorem oraz współautorem ponad 450 artykułów o tematyce przyrodniczej,głównie dotyczących ekologii i ochrony grzybów makroskopijnym Pomorza Gdańskiego, z czego ponad 80 zostało opublikowanych w kilku naukowych periodykach: Acta Botanica Cassubica, Chrońmy Przyrodę Ojczystą, Przeglądzie Przyrodniczy i in. Przez 19 lat publikował przyrodnicze felietony na łamach „Pisma PG” wydawanego na Politechnice Gdańskiej, której jest absolwentem i od niedawna jej emerytowanym pracownikiem. Współpracuje z redakcją kwartalnika „Gawron”, wydawanego przez Zespół Parków Krajobrazowych Pomorza. Jako autor oraz współautor opracował kilka książek poświęconych przyrodzie okolic Gdańska, m.in.: „Trójmiejski Park Krajobrazowy w czterech porach roku”, „Ścieżki przyrodniczo-dydaktyczne w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym” – tom 1 i 2, „Szlak Królewski w Lasach Oliwskich”, „Sopot –zielone miasto”, „Wędrówki przyrodnicze” – tom 1 i 2, „Wędrówki przy¬rodnicze po okolicach Gdańska”, „Cuda oliwskiej przyrody”. W latach 1987-1998 pracował społecznie w Straży Ochrony Przyrody. Należał do Stowarzyszenia Autorów Polskich (SAP – był jego honorowym członkiem) oraz do Nadwiślańskiego Towarzystwa Literackiego 2005 (Sodalitas Litteraria Vistulana – A.D. 1490). Od 2013 r. działa w Pomorskiej Komisji Ochrony Przyrody Pomorskiego Porozumienia PTTK jako instru¬ktor ochrony przyrody z ramienia Rady Głównej PTTK w Warszawie. Prowadzi prelekcje o tematyce przyrodniczej, wycieczki terenowe m.in. dla słuchaczy Uniwersytetu III Wieku, współpracuje z Ligą Ochrony Przyrody, Europejską Fundacją Ochrony Zabytków oraz Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku. Uczestnik wielu ekspedycji archeologicznych na Pomorzu. Miłośnik i znawca najstarszej historii Gdańska.

Filia:   Biblioteka na Strzyży

Data wydarzenia:    16.03.2017

Godzina rozpoczęcia:    17.00

 

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.